Arvioi maisema-arkkitehtuurikilpailun työt
Arkkitehtuurikilpailun töiden asukasarviointi
Asukkaat pääsevät vaikuttamaan arkkitehtuurikilpailun töiden arviointiin valitsemalla mieleiset vaihtoehtonsa ja halutessaan perustelemalla valintaansa.
Mikä on sinun suosikkisi? Arvioi kilpailutyöt
Asukkaiden arvioitavaksi on valikoitunut kolme erilaista Hyrylän keskusta-alueen arkkitehtikilpailun työtä. Tutustu töihin ja valitse mieleisesi. Voit suurentaa kuvia klikkaamalla ja tutustua töihin myös kunnan verkkosivuilla.
Vaihtoehtojen esittely
Vaihtoehto 1:
HEIJASTUKSIA – Vesi, Valo, Maa, Luonto, Elämä
Suunnitelmassa Tuusulan uudessa keskustassa tulkitaan taiteilijoiden inspiraation lähteitä maisema-arkkitehtuurin keinoin. Tavoitteena on luoda kokemuksellinen ja kutsuva ympäristö, joka inspiroi asukkaita näkemään ja kokemaan ympäristön kauneutta uudella ja oivaltavalla tavalla. Suunnitelmassa taiteilijoiden inspiraation lähteet saavat uuden muodon ja tuovat alueen asukkaat yhteen kokemaan, luomaan, oivaltamaan ja olemaan.
Varuskunnanaukio on tuusulalaisten uusi olohuone. Aukion läpi kulkee yhtenäinen polveileva pääreitti, jonka varrelle eri toiminnot sijoittuvat. Inspiraationa ovat veden eri olomuodot ja niiden tuottama kokemusmaailma. Välkehtivästä alikulusta saavutaan isoon amfimaiseen tilaan, jonka avulla on otettu kiinni alikulun ja Monion edustan suuren tapahtuma-aukion välinen korkeusero. Amfin orgaaninen aaltoileva muotoilu tekee siitä kevyenoloisen, kosken kuohuja muistuttavan tilan, joka mahdollistaa erilaiset tapahtumakäytöt, vaikkapa ulkoilmaelokuvan tai katukonsertin. Vanhan kasarmirakennuksen kahvila-ravintolan terassi laajenee aukiolle. Itse tapahtuma-aukiota vehreyttävät puurykelmät, joiden väliin sijoitellaan siirreltäviä ruukkuistutuksia, joiden avulla aukiotilaa voidaan rajata ja muokata monipuolisesti eri tapahtumiin soveltuvaksi.
Voit suurentaa kuvia klikkaamalla
Vaihtoehto 2:
MAISEMAMAALAUS
Paikan historiasta, sen maiseman ominaisuuksista ja kulttuurihistoriasta syntyy suunnitelman pääidea, sen punainen lanka. Suunnittelukonseptina on inspiroitua alueen arvokkaista ominaispiirteistä: historia ja taide, maisema ja luonto sekä solmukohta. Teemoja uudelleen tulkitaan suunnitteluratkaisuissa.
Maisema-arkkitehtoninen ilme muodostaa soljuvan, lähes puistomaisen, avaran kaupunkitilan, jossa tilalliset ratkaisut luovat puitteet tärkeiden rakennusten välisille näkymille. Kooltaan varsin kompakti Varuskunnanaukio saa kokoaan suuremman ilmeen aukiotilan puustoisten vehreiden reunojen myötä. Korkeiden, tilaa voimakkaasti rajaavien, rakennusten väliin jää puistoaukion muodostama syli, jossa kasvillisuusalueet rytmittävät kivettyä pintaa. Aukion ilme on sekä vehreä että avoin. Korkealatvuksisten puiden alitse avautuvat näkymät saattelevat katseen pitkälle ympäristöön ja luovat aukiosta helposti orientoitavan, muodostavat turvallisuudentuntua sekä luovat aukiolle elävän valon ja varjon leikin vuoden kierrossa.
Voit suurentaa kuvia klikkaamalla
Vaihtoehto 3:
SOLJUEN ELÄVÄ VIRTA
Hyrylä tiivistyy ja kasvaa, mutta luonto sen ympärillä tulee yhä olemaan vahvasti läsnä. Mutkitteleva Tuusulanjoki, polveilevat Tuusulanjärven rannat ja harjumetsän aaltoileva siluetti luovat maisemaan virtaavaa, poimuilevaa muotokieltä. Varuskunnan aukion nykyisin avara maisematila komeiden puiden katveessa on vaikuttava. Suunnitelman konsepti muodostuu näiden asioiden yhdistelmästä: polveilevat käytävät johdattavat kulkijaa suurien säilytettävien puiden lomasta. Maisema vuoroin aukeaa, vuoroin sulkeutuu; houkuttelee toisaalta eteenpäin, toisaalta viivähtämään. Kaupunkiluonto ja kaupunkikulttuuri kohtaavat. Konseptiin sisältyy väistämättä vastakohtien yhteen punoutuminen: harju – joki, vanha – uusi, rakennettu – villi, kaupungin liike – pysähtyminen ja lepo. Nämä vastakohdat luovat mielenkiintoista jännitettä ympäristöön; se virkistää, synnyttää inspiraatioita ja luo paikkoja taiteen sijoittamiselle, ja yhdistää näin alueen osaksi yli satavuotista Tuusulan taiteen kulttuuria.
Hyrylän keskustaan syntyy sarja tunnelmaltaan erilaisia, mutta toisiinsa linkittyviä tiloja, jotka mahdollistavat joustavan tapahtuma-alueen ja virkistävän kaupunkiympäristön, joka kannustaa kohtaamiseen. Osa tiloista houkuttelee aktiivisuuteen, osa pysähtymiseen, osassa luonne vaihtuu vuorokaudenajan ja mahdollisten tapahtumien myötä. Vanhat kasarmirakennukset nivoutuvat osaksi viherympäristöä ja uutta kaupunkitilaa.
Voit suurentaa kuvia klikkaamalla